23. Die lokval van vrees – skerp pyn in ystertande!

 

Ek het iewers gehoor dat die frase moenie vrees nie 366 maal in die Bybel herhaal word, dus een vir elke dag van die jaar en ‘n ekstra. Ek weet nie waar ek dit kan bevestig nie, maar dit maak absoluut sin. Een van die heel belangrikste strategieë van die vyand is VREES. Dit lê jou lam, bepaal jou besluite, beinvloed jou verhoudinge en kan sukses van jou steel. Dit is ‘n lokval, gestel uit die hel, en as jy inval dan pynig die ystertande van vreesgedagtes jou gemoed.

Onthou die duiwel is nie kreatief nie en kan niks nuuts uitdink nie. Die Woord is ons handboek vir die lewe en daarom kry ons ALLES wat ons nodig het daaruit. As mens mooi kyk na die manier waarop die duiwel die oorhand in mense se lewens kry, dan is alles in die Bybel opgeskryf.

Kyk maar goed na die verhale en identifiseer die strategie:

  • Adam en Eva – die Woord van God word bevraagteken by Eva wat nie direk by God gehoor het nie. Sy het volgense hoorsê by Adam die bepalings oor die Boom van Kennis gekry.
  • Abraham wat ongeduldig raak en selfs inspring om vir hom ‘n nageslag te bewerkstellig.
  • Dawid wat verlei word toe hy  eintlik by sy soldate op die slagveld moes wees.
  • Die konings van Israel se geskiedenis van hoogmoed en die grootsheid van die lewe.
  • Die pogings om Jesus te versoek soos opgeteken: – Skrif wat uit konteks aangehaal om die Woord ‘n leuen te maak.

So kan mens die duiwel se strategieë bestudeer en reduseer en voorberei daarvoor deur die beloftes in die Woord te leef.

Een van die lokvalle wat hy vir ons stel is VREES. Soveel gemoedsteurings en selfs fisies simptone kan terugherlei word na vrees en angs. Dis ‘n siekte van ons tyd, stres in al sy vorme, spanning oor die sorge van die lewe.

Ons gee baie name en baie pille – maar op die ou end weet elkeen hoe voel die kloue van vrees wat jou vasgryp.

Kom ons begin by die geloofsheld Abraham.  In Genesis 15:1 sê die Here vir Abraham:

Do not be afraid, I am your shield, your exceedingly great reward.

Hierdie is ‘n verbondsbelofte. God het vir Abraham gesê dat in hom al die nasies van die aarde geseën sal wees. Romeine 4:13 sê dat hierdie belofte ons toekom nie deur die wet (ons goeie dade of lewe nie) maar deur GELOOF.

Die belofte dek ons hede sowel as ons toekoms. Die skild is ons sekuriteit vir vandag, die loon is ons toekoms se gewaarborgde sukses. Daar is niks wat in jou lewe as kind van God kan gebeur wat jy nie kan hanteer en oorwin saam met die Here nie. Dit is die eerste vreesoorwinnigsbeginsel.

Jy is veilig in Sy hande. Weer is ons terug by Exodus 34 waar die Here Homself beskryf as oorvloedig in goedheid en waarheid. Jeremia 29 bevestig dat Sy planne vir ons is planne van voospoed met ‘n hoop en toekoms.

Nehemia 13:2 sê: Onse God sal hierdie vloek in ‘n seën verander.

Romeine 8:28 ALLE dinge werk mee ten goede vir die wat die Here liefhet.

Hierdie is die pilaarskrifte wat mens moet onthou as dinge “verkeerd” loop en ek sit dit in aanhalingstekens. Dinge loop volgens ons verkeerd.

Lewensuitdaging: Kan jy die Here so vertrou dat jy die pad waarin Hy jou lei aanvaar en dit nie as ‘n afdraaipaadjie beskou nie. Die afdraaipaadjie-konsep is net in jou eie kop en ‘n gebrek aan openbaringskennis wat nie ingestel is om Sy liefdevolle leiding te herken nie.

Die EERSTE vreesoorwinnigsbeginsel is dus – Ontspan in God se Hande en Sy plan.

Die TWEEDE vreesoorwinnigsbeginsel is die opdrag van die ganse Skrif – MOENIE VREES NIE.

God sê dit vir Abraham, vir Joshua in 1:9, Dawid se psalms is vol van sy hantering van sy vrees, angs en depressie. Jesus kom herhaal hierdie lewensbeginsel in Matteus 6: 25 – 34. Kyk net saam met my hoe ‘n uitvoerige rede Jesus hier aanhef oor bekommernis. Hy verduidelik, illustreer, herhaal en beklemtoon die absolute vergeefsheid van bekommernis.

Jesus verbied bekommernis – nie sinvolle beplanning vir die toekoms nie. Hy vereis nie ‘n roekelose ontkenning van verantwoordelikeheid nie. Hy praat van die vreesgevulde maalkolk wat jou vreugde en vrede steel. Die woord is MERRIMNAN angsvolle bekommernis.

Jesus beklemtoon in vers 25 dat God ons lewe gee en Hy sal daardie lewe onderhou. God is die Skepper van die liggaam en Hy sal ook aan al die behoeftes van die liggaam voldoen. Hy illustreer met die voëls van die hemel en die lelies van die veld. Twee pragtige illustrasies van oorvloed en skoonheid. Dis hoe Hy sorg – uit Sy onuitputlike bron. Hy wys daarop hoe nutteloos bekommernis is. Kan jy jou lengte wysig met bekommernis. Dan gaan Hy selfs verder en sê dat bekommernis ‘n kenmerk van ‘n heiden is, nie van iemand wat die Here ken nie. HARDE WOORDE. ‘n Heiden het geen god of hy glo dalk aan ‘n kwaai, onvoorspelbare god. Daarteenoor is ons wat ons God pappa noem. Ons kan rus in Sy liefdevolle voorsiening op elke gebied. Dus gehoorsaam die opdrag – moenie bekommer nie. Maar HOE?

Hier is die DERDE vreesoorwinningsbeginsel. In vers 33  word die genesing vir alle bekommernis uitgespel. In die heel eerste Bodemklip – gesprek het ons gekyk na die vers in Fillipense 1: 9:

Ook bid ek dat julle liefde al hoe meer sal toeneem in begrip en fyn aanvoeling, sodat julle die dinge sal kan onderskei waarop dit werklik aankom.

Die Amplified praat van: keen insight, greater depth of acquaintance, and more comprehensive discernment. So that you may surely learn to sense what is vital and approve and prize what is excellent and of real value.

Dit is ons strewe. Om altyd te weet wat is belangrik. Dis hoe mens met wysheid optree.

In Matteus 6 :33 gee Jesus die opdrag: Soek eers die koninkryk van God en Sy geregtigheid (definisie van geregtigheid: conformity to the revealed will of God in all respects) en al hierdie dinge (al die benodigdhede van ‘n oorvloedige lewe wat Hy nou net van gepraat het), sal vir jou toegevoeg word.

Dit beteken nie dat elke bekommernis ‘n sonde en ‘n direkte daad van ongehoorsaamheid is nie. Dikwels dryf bekommernis jou tot aksie en kan jy stappe neem om die dinge vas te vat. Ek praat van die vretende, draaikolk van nuttelose windmeul-gedagtes oor dinge wat jy geen beheer oor het nie, en wat jy in gebed  moet oorgee sodat die vrede wat alle verstand te bowe gaan jou hart en jou sinne (gemoed) kan bewaar. Fillipense 4:6, 7.

Die verhaal van Martha en Maria se keuses in Lukas 10: 38 – 42 is baie bekend. Daar was nog altyd so ‘n steurende lyn vir my in die verhaal, want ek is ook iemand wat graag sorg en kook en huis regmaak ensovoorts. My natuurlike simpatie is by Martha. Om te sê jy is ‘n ou Martha is eintlik ‘n belediging. Met eerste oogopslag lyk dit so, maar ‘n dieper kyk is nodig.  Die verhaal gaan oor lewensprioriteite en nie die alledaagse nie. Die rondhardloop rondom die sorge van die lewe en die alledaagse kan in jou groei tot ‘n afgod, as dit voorkeur geniet bo die “soeke na die koninkryk” van Maria aan die voete van die Rabbi (leermeester). In die alledaagse is daar geen verlossing van en oorwinning oor vrees nie. Aan die voete  van Jesus gebeur die wonder van verlossing van vrees. Verwag ‘n wonderwerk as jy bid!

Hoe dink jy oor God as jy vasgestrengel voel in gedagtes van bekommernis? Sien jy Sy gesig? Hoe lyk jou Vader? Hy sê in Psalm 32:8:

Ek wil jou onderrig en leer aangaande die weg wat jy moet gaan. Ek wil my OOG oor jou hou.

As jy op hierdie oomblik voel dat die holkol van vrees en spanning op jou maag sit – kom ek seën jou met die priesterlike seën van Numeri 6. SIEN die oog van God op jou en op wie en wat jy oor bekommer.

The Lord bless and keep you

The Lord make His face to shine upon you and be gracious to you

The Lord lift up His countenance upon you and give you peace.

Ontvang dit in die Naam van Jesus met die belofte van Jesaja 26 : 3:

You will keep him in perfect peace whose mind is stayed upon You, because he trusts in You.


Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s