56. Die eerste prys, die goue medalje – wie wen?

Daar is niks so verfrissend en bevrydend soos nuwe perspektief nie.

Soms is dit ‘n oomblik se insig in ‘n saak, ander kere is dit daardie tree terug om jou lewe oorsigtelik te beskou in ‘n rasionele en objektiewe oefening. Insig in jou eie swakheid en sonde word belowe en die oortuiging daarvan in gebed voor Sy voete waar jy die volmaakte liefde van jou Vader ervaar, is kosbaar soos goud. In die Ewige Arms kan jy vergewe, verander, vernuwe en verdiep. Die Heilige Gees oortuiging verwyder sonde, gee insig in geregtigheid en rus in die volmaakte oordeel oor jou hart. [Johannes 16:8-11]

In die vorige Bodemklippe het ons gesels oor die krag om te vergewe. Ek wil graag beklemtoon dat jy nooit op jou eie krag moet staatmaak nie. Die vermoeë om te vergewe en hoegenaamd ‘n lewe van oorwinning te leef, is direk gekoppel aan jou oorgawe aan die Here. Jesus het dit self gesê en dis super belangrik vir ‘n lewe van vrede en vreugde. Johannes 15:4: [Ampl]

Dwell in Me, and I will dwell in you. [Live in Me, and I will live in you.] Just as no branch can bear fruit of itself without abiding in (being vitally united to) the vine, neither can you bear fruit unless you abide in Me.

Johannes 15:5 [NKJV]

“I am the vine, you are the branches. He who abides in Me, and I in him, bears much fruit; for without Me you can do nothing.

Hierdie beginsel is die fondament, die basiese beginsel, die grondslag, die wegspringblok vir die wedloop, die eerste opdrag in die handleiding van ‘n Christen. Dit is onmoontlik om te slaag as jy nie in Jesus weggesteek is nie. Hy is jou skuilplek, jou sterk toring, jou veilige hawe en kragbron. Jy sal nooit slaag op grond van jou eie moraliteit en sin vir ‘n goeie lewe nie. Dit is ‘n waarborg vir mislukking en skuld.

Die rede hiervoor vind ons in die tree terug, die insig uit die afstand. Wat is die satan se eerste prys met betrekking tot jou lewe?

Die antwoord: Jou geloof.

Hy mors met jou verhoudinge, hy gooi hindernisse oor jou pad, hy lok jou aanstoot en woede uit, hy steel, moor en verwoes, hy val jou aan met twyfel oor God en maak jou besig sodat jy nie die Stem hoor nie, verblind jou insig in die Woord en verdoof die ramshoring wat waarsku vir oorlog (sy aanval) – alles sodat jy in moedeloosheid en twyfel soos Job op sy laagste punt satan se skor stem moet hoor : vloek God en sterf. Dit is sy goue medalje.

Paulus het dit geweet. Hy was by uitstek ‘n hekkie-atleet. Nie die egalige, voorspelbare hekkies wat ons so netjies op die atletiekbaan uitpak nie – eerder die uitdagings van daardie wrede perdewedren waar ‘n onverwagte watergat aan die anderkant van ‘n grasmuur jou onkant betrap en jy uit die modder moet opstaan en verder hardloop.

Daarom het hy gesê: 2 Timoteus 4:7:

I have fought the good fight, I have finished the race, I have kept the faith.

Het jy nie al gevoel dat ander mense se sonde in jou lewe jou vuil en stinkend laat nie? Dit is die tipe hindernisse wat die duiwel opstel.

Hy gebruik die wortel van bitterheid om jou lewe so te verdof en te verswak, dat jy die oorspronklike vreugde, vrede en krag van kindskap verloor en moedeloos in die modder bly lê. Dink oor jou eie hart en dink oor die mense om jou. Kyk dieper en sien dat ateisme dikwels uit kerkpyn gebore word, onverskilligheid oor die evangelie en Jesus uit die pyn van teleurstelling met Christene of kerkleiers kom. Was jy nie ook al diep seergemaak deur ‘n Christen of iemand wat met sy geloof op sy arm loop nie? Het jy die geloof behou in die Een wat nooit kan teleurstel nie?

Die kerk, sy leiers en gelowige vriende se potensiaal om jou aanstoot te gee en jou diep teleur te stel, is baie hoog – hoër as die ongelowiges in jou lewe. Dit is ‘n feit van ons lewe.

Jesus het hierdie toestand aangespreek met woorde wat my in skaamte laat opkrul. Matteus 5:44-48:

Maar Ek sê vir julle: Julle moet jul vyande liefhê; seën die wat julle vervloek, doen goed aan die wat julle haat, en bid vir die wat julle beledig en julle vervolg; sodat julle kinders kan word van julle Vader wat in die hemele is; want Hy laat sy son opgaan oor slegtes en goeies, en Hy laat reën op regverdiges en onregverdiges.

Want as julle liefhet die wat vir julle liefhet, watter loon het julle? Doen die tollenaars nie ook dieselfde nie?

En as julle net jul broeders groet, wat besonders doen julle dan? Doen die tollenaars nie ook so nie?

Wees julle dan volmaak soos julle Vader in die hemele volmaak is.

Ons het een woord vir liefde in Afrikaans, maar Grieks het vier. Die mees algemene twee is phileo en agape. Ek weet dat meeste van julle hierdie woorde in preke en lering meerdere male gehoor en geleer het. Net in kort: phileo dui op die liefde tussen broers en vriende in ‘n tipe verhouding waar mense liefde kan terugverwag. Agape is onvoorwaardelike liefde, liefde van een kant wat niks terugverwag nie, liefde wat hoegenaamd nie reageer op vyandskap of belediging of teleurstelling nie en wat nooit uitgewis kan word nie. Dit is die liefde waarmee God ons liefhet. Hy IS liefde en kan net uit liefde reageer. Dit is die tipe liefde waarmee Jesus ons uitdaag in die bostaande Skrif.

Sommer bo-op die amper onmoontlike opdrag om lief te hê soos Hy en alles wat mense na jou toe kan gooi met liefde en seën te beantwoord sê Hy: wees volmaak. Jinne, hoe op aarde – hierdie vuil, liefdelose, rugsteek, kwaadpraat, skinder, doodslag en moordende aarde – is dit nou moontlik? Here, Here, die standaard is te hoog, skreeu my hart. Waar is die satisfaksie wat net wraak en ‘n goeie uitbarsting kan bring? Kan ek nie maar in ‘n weeklaag oor alles wat pla – mense, misdaad, moord en bedrog – van my frustrasie en negatiwiteit uitspoeg nie?

Jesus se uitdaging om lief te hê is weer eens nie ‘n aanspraak op ons eie krag nie. Hy vra geloof, altyd soos ‘n mosterdsaad, in God se liefde. Dit is net in Jesus wat ons geloof in God se liefde ‘n verskil in die wêreld kan maak. Geestelike volmaaktheid is die geestelike eindbestemming.

Strong’s definieer volmaak so: teleios refers to that which has reached an end, finished, complete. When applied to a person it signifies consummate soundness and includes the idea of being whole. More particularly, when applied to believers, it denotes maturity.

God se standaard van liefhê is die genesing vir jou gebrokenheid. Die woord heel is so beskrywend van volmaak. Dit is in ouer Afrikaans ook die woord vir gesond.

As jy jou son van liefde oor jou vyande, jou haters, kwaadpraters en korruptes kan laat skyn, het jy die geloof behou. Om lief te hê is ‘n mosie van vertroue in God se Almag en Sy Naam as regeerder oor volkere en nasies. Of dit nou die politiek, misdaad en slegte nuus in die media is, of jou familie-manewales en gesinsverwonding – jy sal die geloof behou, want met ‘n mosterdsaad-geloof is jy in staat om te vergewe en die boom met die wortel van bitterheid in die see te werp.

[Vergelyk Lukas 17]

1 Korintiërs 9:24:

Do you not know that those who run in a race all run, but one receives the prize? Run in such a way that you may obtain it.

Ek lees hierdie skrifte oor en oor en wil dit in my gemoed inbrand. Die woord hardloop staan uit. Ek wil my voorstel as jy nie hardloop nie, raak jy agter en val uit die wedloop uit. As jy aanhou hardloop, val die modder van die watergat af, jy hardloop jou droog. Die volgende hindernis is dalk stormwater.

Psalm 18:6:

He reached from on high, He took me; He drew me out of many waters.

Psalm 69:14

Rescue me out of the mire, and let me not sink; let me be delivered from those who hate me and from out of the deep waters.

Mense wat hom haat het vir hierdie liedskrywer gevoel soos diep water. Hoor wat sê die Message:

Rescue me from the swamp,
Don’t let me go under for good,

Pull me out of the clutch of the enemy;
This whirlpool is sucking me down.

As God jou red uit die waters van haat en bitterheid, sal jy skoon anderkant uitkom.

Ek is self nie sportief nie en het nie veel begeerte om te hardloop nie, maar ek sit! [nou ja] dikwels in verstomming oor die voorbereiding, toewyding, tyd en gefokusde doelgerigtheid waarmee ‘n atleet sy passie uitleef. Ek wil so ‘n gespierde, fikse siel hê. ‘n Siel en hart geoefen in liefde en vergifnis.

As jy weer in jou gemoed daardie dolk-woorde hoor, as die mens voor jou staan met die grynslag van satan op sy gesig en die kettings van woede in jou hart stywer trek, roep om hulp sodat die Heilige Gees jou kan versterk en dink aan die resies wat met volharding [endurance] klaargemaak word. Ons dwaal nie rigtingloos in die moddergat van woede en bitterheid nie. Ons is soldate met ‘n wapenrusting op ‘n mars met ‘n doel – die eerste prys, die goue medalje: Ek het die geloof behou.

Hebreërs12:1:

[ The Race of Faith ] Therefore we also, since we are surrounded by so great a cloud of witnesses, let us lay aside every weight, and the sin which so easily ensnares us, and let us run with endurance the race that is set before us,

Psalm 66:5,6: [The Message] Take a good look at God’s wonders— they’ll take your breath away. He converted sea to dry land; travelers crossed the river on foot. Now isn’t that cause for a song?

My jongste seun se gunsteling toe hy skaars kon staan was hierdie lied.  Hoor die woorde:

I listen to the trumpet of Jesus

while the world hears a different sound

I march to the drumbeat of God Almighty

while the others just wander around

I’m a member of the Holy Ghost traveling band

I’m moving up to a better land

I hear the voice of the Supernatural singing

Like only those who know Him can

 

 

BELANGRIKE NOTA: 

Jesus gee die opdrag aangaande die normale aanstoot en hindernisse wat mense ervaar in die alledaagse lewe. Mishandeling en misbruik is nie normaal nie. Indien jy in ‘n verhouding is waarin jy fisies of psigologies mishandel en misbruik word, moet jy hulp soek en die bose band verbreek. So ‘n verhouding sal jou lewe vernietig. Dit is nie verkeerd om boosheid te identifiseer en te breek nie.


Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s