6. Bodemklippe – simbole van jou reis

‘n Bodemklip lyk anders as ‘n walklip.

Bodemklippe is glad en rond en wit – walklippe is allerhande vorms en skerp en vol grond of stof.

In die proses van die Israeliete om deur die vloedrivier te stap, word daar aan hulle ‘n opdrag gegee om 12 klippe (vir elke stam) uit die bodem van die Jordaan op te tel en op die wal in ‘n altaar te pak. Net so moet 12 walklippe op die bodem van die Jordaan gaan lê.

Ons kan ‘n hele paar dinge oor die beeld en simboliek van bodemklippe noem –

  • glad en rond geslyp deur die voortdurende beweging van die diep, strominge van die rivier.
  • kleurverandering as gevolg van die skoonmaakproses van die water
  • die proses daar in die rivier gee geen voorkeur vir grootte en oorspronklike vorm nie – almal word geslyp en gemaal en rondgepluk

Hier is twee pragtige klippe waarop my skoonsuster, Ronel, geskilder het. Dis kosbaar vir my en lê hier in my sitkamer.

Ronel se klippe

Mens kry dikwels by die see ook baie mooi, gladde klippies – daar by Kwaaiwater in Hermanus lê derduisende op die strand. Kan jy jou voorstel hoeveel herhaalde gemaal die klippen so mooi rond en sag gekry het – lekker om aan hulle te vat, lekker om te hanteer.

Is dit nie ook so met ‘n mens nie? As ons nooit enige slypproses moes deurmaak nie, is ons arrogante, onsimpatieke monsters. Dis  juis omdat ons deernis en meegevoel met ander mense het, wat ons aantreklike gemeenskaplede maak.

Die Bybel wil hê jy moet verander. Dis nie die – so-gemaak-en-so-laat-staan – filosofie  nie, die aanvaar my maar – dis nou eenmaal soos ek is jammer vir jou as ek onuitstaanbaar is – mentaliteit nie.

Word verander deur die vernuwing van jou gemoed. [Romeine 12:2 ] Word verander deur ‘n nuwe denkproses, ‘n ander oog, ‘n hemelse perspektief.

Dit maak van jou ‘n gemodifieerde weergawe van jou geboortemodel.

Dis ‘n avontuur om in die Skaduwee van die Almagtige en in die Skuilplek van die Allerhoogste hierdie prosesse deur te maak. Dis juis daar – in die “diepte van die rivier van God se teenwoordigheid, binne–in die vloedrivier, die vuuroond, die storm op die see, die woestyn, die oorlog, waar jy geskaaf word tot ‘n sagte, fluweelagtige, uitgesoekte mens. In Sy teenwoordigheid gebeur alles in volmaakte liefde.

Dis waar die pottebakker van Jesaja

Yet, O Lord, You are our Father; we are the clay, and You our Potter, and we all are the work of Your hand. [Jesaja 64:8]

en die silwersmid van die Psalms [66 : 10]

For You, O God, have proved us; You have tried us as silver is tried, refined, and purified.

aan die werk is.

Die pottebakker vorm weer die kruik totdat Hy daarmee tevrede is, en jy wonder hoekom die proses uitgerek word.

Die silwersmid suiwer die silwer met vuur totdat dit perfek skoon is. Dis moontlik om silwer te verbrand so die vuur moet perfek aangewend word. As mens die silwersmid vra, hoe weet hy die silwer is reg, dan verduidelik hy dat op die oomblik wat hy sy eie gesig daarin kan sien, is dit perfek skoon. God sal ons suiwer totdat Hy Sy eie gestalte in ons kan sien.

Dr Paul Tournier, ‘n Franse teoloog, het gesê: God works, God disciplines, without stopping to explain, and the adventure continues!

Terug by Joshua 4 – die volgende vraag is HOEKOM.

Hoekom die altaar bou met bodemklippe en nie met walklippe nie – die punt is tog die altaar. Dan verduidelik Joshua ‘n baie belangrike beginsel. Die altare wat jy bou in aanbidding van die Here, lyk nie dieselfde nie. Hierdie bodemklip-altaar LYK anders.

Hy sê in vers 6:

that this may be a sign among you, when your children ask in time to come, saying, What do these stones mean to you? 

Dan moet jy die hele wonderwerk moet herhaal as antwoord op die vraag van jou kinders.

And theses stones shall be for a memorial to the children of Israel forever.

Duidelik was die bou van die altaar met klippe wat op die oog af ‘n vraag ontlok, die behoudenis van die getuienis. Op die oomblik van die wonderwerk of die antwoord op gebed, beleef jy die uitkoms intens en dink jy sal nooit hierdie wonder vergeet nie. ‘n Paar jaar later is die uitkoms maar net deel van ‘n vae herinnering. Die detail en verwondering daarvan afgewater en dalk heeltemal vergete. Dan is daar nog die faktor dat die duiwel jou kan beroof van jou eie getuienis.

Almal wat my ken weet ek is ‘n groot voorstaander van opskryf. ‘n Joernaal van jou geestelike reis is een van die belangrikste elemente van geestelike groei.  Skryf jou gebede neer, skryf die uitkoms en wonderwerke neer, skryf  jou hartsversugtinge neer, skryf dit oor en oor. Skryf veral jou rhema-woorde neer – die besondere Skrif wat jy lees, wat vir jou die gesproke Woord van God self word. Moenie vergeet nie.

Verder – rig vir jou bakens en simbole op. Hierdie is nie ‘n wet of ‘n reël nie. Dis net ‘n aanbeveling. Koop of maak enige konkrete simbool van ‘n besondere gebedsbeantwoording of uitkoms wat die Here jou mee gesën het. Vier ‘n fees saam met jou kinders oor die seën van die Here, maak ‘n gewone uiteet ‘n feestelike samekoms in Sy Naam.

HOEKOM –jy sal nie glo wat met die Israeliete gebeur nie! Hulle ondervind magtige ingrype van God – die vloed-Jordaan se deurgang, Jerigo en talle ander stede se innames, ‘n lang lys wonderwerke. En sowaar : lees saam met my Rigters 2: 7 -10 waar die dood van Joshua beskryf word. Vers 7:

So the people served the Lord all the days of Joshua, and all the days of the elders who outlived Joshua, who had seen all the great works of the Lord, which He had done for Israel…….

Slaan oor na vers 10:

When all that generation had been gathered to their fathers, another generation arose after them who did not know the Lord, nor the work which He had done for Israel.

Die kinders het nie die stories gehoor nie! Hulle het vergeet.

Wat sien die mense om jou – lyk jy al soos ‘n bodemklip – is daar ‘n altaar iewers van iets wat ‘n vraag ontlok – weet hulle van jou Jerigo en hoe kragtiglik die Here jou lewe verander?

Weet jou kinders?


Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s