5. Uitkoms in die onmoontlike.

Hierdie bediening se naam is Bodemklippe. Dit kom uit Joshua 4: 5 en 6 – ‘n teken van die uitkoms wat die Here gee.

As julle kinders later vra en sê: Wat beteken hierdie klippe vir julle?

Net bietjie agtergrond –die agtergrond is ‘n lang heerlike storie – hier in kort.

Ons is in die Laat-Brons tydperk. Die Kanaanitiese kultuur is op sy hoogtepunt. Hulle handhaaf ‘n sterk militêre teenwoordigheid in die gebied. Hulle aanbid Baal en Molech, waarvolgens hulle kinderoffers maak vir antwoord op begeertes. Babas of kleuters is lewendig in die vuur gegooi en dromme is geslaan om hulle gille te vervaag. Hulle woon in versterkte stede onafhanklik van oorhoofse politieke strukture of heersers, dikwels met hulle eie koning – amper soos ‘n klein koninkrykie.

Die twee verspieders is terug uit Jerigo, Ragab het hulle gehuisves en afgespreek dat hulle haar red. Alles wat hulle van Jerigo gesien het, kon hulle net bangemaak het.

Die stad was ‘n versterkte stad, omring met mure waarop strydwaens resies kon jaag.  Die militêre verskansings en wapens was superieur. Die mense was arrogant en ryk. Hulle moes neergekyk het op hierdie slawevolk, maar hulle het die “wonderwerk – skinder” gehoor en is met vrees vervul.  Die berigte van die sukses in die afgelope oorlog waarin die Israeliete 60 versterkte stede oos van die Jordaan oorwin het, was die “breaking news” in Jerigo.

Hierdie groep mense wat gereed staan om op Joshua se bevel die Jordaan oor te steek is waarlik die kinders van Israel. Hulle is die kinders van die slawe wat uit Egipte getrek het. Joshua en Kaleb is die enigste twee uit ‘n berekende 2 -3 miljoen mense, wat die Rooi See-wonder gesien het. Met die uittog uit Egipte is die see se water opgedam sodat die volk droogvoets kon deurgaan. Hoewel hierdie kinders in die 40 jaar van ronddwaal in die Sinai woestyn, baie wonderwerke gesien en beleef het – oases, water uit die rots, manna elke dag, klere en skoene wat nie opraak nie, ens – het hulle net die oorvertelling van die Rooi See-wonder gehoor.

Teen hierdie agtergrond staan die Israeliete by die Jordaan – in die vloedseisoen!

Die woorde van Joshua aan die volk is betekenisvol: [3:3]

As julle die ark sien, moet julle dit volg, weggaan van die plek waar jy is.

Dit is die kernwaarheid van enige wonderwerk – volg die Teenwoordigheid. Dit beteken dat jy die plek waar jy is moet verlaat.  Dit impliseer aksie. Staan op en volg!

Die ark was die simbool van die teenwoordigheid van God. Tot op daardie stadium is die volk gelei deur die wolk- en vuurkolomme. Met die oprigting van die tenttabernakel wat opgeslaan is en saamgevat is deur die woestyntrek, is die ark gebou. Dit was ‘n kis van akasiahout, oorgetrek met goud. Op die deksel was die troon van genade met cherubs aan weerskante en binne-in was drie wonderwerke:

Die kliptafels met die wet, Aaron se staf wat in een dag gebot , geblom en vrug gedra het, (lees daarvan in Numeri 17) en ‘n goue kom met manna wat nie vrot word nie.  Onthou manna was binne een dag vrot. Hulle moes elke dag vars optel, maar in die teenwoordigheid van die Here is daar geen verval. Die ark het ringe aan die kant gehad waardeur pale geryg is, om dit te dra. Slegs gesalfde priesters kon die ark dra.

Die ark was simbool van die teenwoordigheid van die Here. Vandag in jou lewe is dit nog steeds wat jy volg.  Dis die rede waarom jy luister na hierdie gesprek oor die Woord. Dis die doel van jou soeke en studie – ‘n bewuswording van die teenwoordigheid van die Here. Daar moet spasie wees tussen jou en die ark [3:4]– sodat jy weet in watter rigting jy moet loop, want jy ken nie die pad nie. Dis ‘n berekende, intelligente besluit om aan God se plan te onderwerp.

Hierdie is nie ‘n oor-die-voete-val, impulsiewe, emosionele strompeling agter ‘n vae idee of misterieuse konsep aan nie.  Hierdie is geestelike berekening, ‘n doelgerigte besluit, ‘n helder oortuiging van die rigtingaanwyser vir jou lewe. Jy sal nou dadelik sê, maar ek het nie ‘n goudbeslaande ark met ‘n engel op wat ek kan volg nie.

Nou vra ek jou – wat het jy? Wat is in jou hand?

Kom ek sê wat ek hoop is jou hand – jou Bybel (papgelees en vol merke) en jou joernaal – ‘n optekening van die wonderwerke en rhema-woorde, vol van die stem en die teenwoordigheid van God. Hoekom kan ek dit sê:

But without faith it is impossible to please God; he that cometh to God (dis jy) must believe that He is (afrikaans:  glo dat Hy bestaan) and that He is a rewarder of them that diligently seek Him (afrikaans:  ‘n beloner van die wat Hom soek). Hebreers 11:6

Glo jy dat Hy bestaan? Kom ons dank die Here dat ons gelowig grootgeword het. Miskien het jy geen geloofsagtergrond nie, maar as jy gedruk word sal jy sê – ek glo daar is ‘n God.

MAAR – nou kom die toets van geloof – glo jy dat Hy wil. Glo jy dat Hy jou sal beloon vir jou geloof in Hom. Dit is die uitdaging: Hier staan dit – glo dit. Weet dat die Woord keer nie leeg terug nie. Verwag die bevestiging in jou hart van die vrede en vreugde van God se Woord wat jou denke vernuwe.

Behold, the ark of the covenant of the Lord of all the earth is passing over before you into the Jordan!  [3:11]

Joshua voorspel wat met die water gaan gebeur. Dit sal OPHOOP.

Dit het letterlik gebeur. In die argeoplogiese opgrawings in die gebied van die Jordaan is daar sterk bewyse van seismiese aktiwiteit. Argeoloë kan ook presies die tydvak waarin dit plaasgevind het, bepaal . Dit is reeds lankal aanvaar dat ‘n aardbewing die mure van Jericho laat inval het, omdat die mure, volgens die opgrawings, nie OMgeval het nie, maar INgeval het. Die soldate kon net oor die rommel loop.

Die plek wat genoem word – die stad ADAM – is waar die Jordaan tussen hoë walle deurloop. Die aarbewing het die walle geskuif en die water afgesny. Die mees resente bewys van hierdie phenomeen is in 1927 toe ‘n aardbewing ‘n walmuur van 150m hoog laat inval het, en die water vir 21 uur afgesny het.

God ken Sy aarde – hy bepaal die tye. Hy weet wat jy nodig het en wanneer. Vertrou HOM, al is jou Jordaan in vloed. Enige rasionele oorweging sou gesê het, wag tot die vloedseisoen verby is, wag vir kalmer waters. Dit was nie God se plan nie – God se plan is die aardbewing en die droë pad binne-in die vloed.

God ken jou lewe – Hy ken jou vloed – Hy gee die droë pad in die vloed.  Hy maak ‘n pad in die wildernis en riviere in die woestyn.

I will even make a way in the wilderness and rivers in the desert. [Jesaja 43:19].

 He turned the sea into dry land, they crossed through the river on foot; there did we rejoice in Him. [Psalm 66:5+6]

Kry weer jou joernaal uit en begin skryf – HOE sal jy oorwin:

Deur die bloed van die Lam en die woord van jou getuienis. [Openbaring 12:11]


Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s