18. VANDAG – hierdie dag.

Ons het verlede keer bietjie gekyk na die konsep van tyd en die kragtige beginsel van God se Alwetenheid. Hoewel Hy buite tyd staan en nie die beperkinge van elke sekonde aftel nie, praat die Woord van die Here so dikwels oor die konsep van ‘n dag – ‘n relatiewe kort tydsbestek in terme van die ewigheid.

Die dramatiese aankondiging van die begrip dag in Genesis kom met die eerste skeppingsdaad – God het die lig dag genoem en dit was aand en dit was more die eerste dag. Vers 5. As gevolg van hierdie woorde het die Hebreers se dag met sonsondergang begin – tot sonsondergang die volgende dag. Genesis 8: 22 is die pragtige bevestiging van die ritme van die aarde en die sekerheid waarmee ons op die seisoene en dagbreek van elke oggend kan staatmaak. Hier word die beginsel van opeenvolging, van verandering, van uitkoms na probleme gevestig. So seker as die opeenvolging van dag en nag,so seker is die Woord van God.

While the earth remains, seedtime and harvest, cold and heat, winter and summer and day and night SHALL NOT cease.

In die spreke van God met sy slawevolk wat Hy uit Egipteland lei, vestig Hy sekere belangrike dae – trouens die hele jaar word in herinneringsfeeste verdeel om die ritme van herdenking en aanbidding te vestig. Sekere dae word uitgesonder vir seker aktiwiteite. In elke werksweek word die voorskrifte van die Sabbat uitgespel.

Weer eens die beklemtoning van ‘n relatiewe kort tydsduur in die grootse konsep van die Almagtige en Alwetende God. Die Psalmis gee uiting hieraan en roep uit in Ps 118:24:

This is the day that the Lord has made, we will rejoice and be glad in it.

Dit mag wees dat hierdie ‘n relatiewe kort tydsbestek in die groter prentjie is, maar dis al wat ons het. Belangrik. Ons kan nie verander aan ons verlede nie, kan nie ons toekoms bepaal nie, maar ons kan vandag hanteer sodat dit ‘n wesenlike verskil aan albei hierdie tydsbeskrywings het.

Staan ‘n oomblik saam met my stil by hierdie konsepte in die lig van die Woord. Ons verlede is onder die bloed van Jesus – dis ‘n heerlike gedagte as jy geneig is om jouself te blameer vir die foute wat jy gemaak het, wat dalk hierdie dag beinvloed. Jy kan ook uitvaar en ander blameer vir die foute en negatiewe ondervindings van die verlede – onthou ons het al gepraat oor hoe die sonde van ander mense wat jou lewe, emosies en gesondheid beinvloed het of nog steeds beinvloed.

God verwyt nie, Hy blameer nie. Ek wil amper se Hy sal Homself nie so verneder om jou verlede vir jou voor te hou as die rede van die mislukking wat jy voel nie. Wat doen God? Jesaja 1: 18:

Come now, let us reason together, says the Lord. Though your sins are like scarlet, they will be as white as snow, Though they are red like crimson, they shall be as wool.

Kom tog, dat ons die saak met mekaar uitmaak, sê die Here….

God verwyt jou nie dat die gemors van jou sonde en verkeerde besluite die situasie onhanteerbaar maak nie. Hy weet dat Sy mag enige moontlike gemors kan oplos, by Hom is alles moontlik. Lukas 1:37

Dit is die medisyne vir jou verlede. Onder die bloed met die belofte van oplossing as jy dit aan die gesag van God onderwerp.

Die inhoud van jou toekoms is die beloftes van God in Sy Woord. Dit is slegs op hierdie dag, miskien in hierdie oomblik dat jy daaraan kan vasgryp, dit jou eie maak en jou hele lewe daaraan onderwerp. Dit is die vaste vertroue op die dinge wat jy hoop en ‘n bewys van dit wat jy nie sien nie. Hebreërs 11:1. Dit is die versekering dat God ‘n beloner is van die wat Hom soek. Hebreërs 11:6. Dit is die versekering van Sy goedheid : Exodus 34:6, Sy planne vir jou : Jeremia 29:11.

HOOR wat die Here sê in Jeremia 30: 21 se laaste deel en 22: For who is this who pledged his heart to approach Me? Says the Lord. You shall be My people and I will be your God.

Wonderlike vesekering van die reaksie van God as jy Hom nader met jou hele hart. Lees verder in Jeremia 31: 9:  They will come with weeping and with supplications (gebed waarin jy God direk vra vir voorsiening op watter gebied ookal)  I will lead them. I will cause them to walk by the river of waters, in a straight way in which they shall not stumble; for I am the Father to Israel, and Ephraim is My firstborn.  (Efraim is ‘n sinoniem vir Israel wat die volk van God is en dus ons).

Hierdie is jou toekoms – ongeag wat die omstandighede is. Kom ons lees verder in Jeremia 31: 12 – 14:

Therefore they shall come and sing in the height of Zion, streaming to the GOODNESS of the Lord – for wheat and new wine and oil, for the young of the flock and the herd (alles beloftes van voorsiening en voorspoed) their souls shall be like a well-watered garden and they shall sorrow no more at all. Hy sê verder Ek sal hulle droefheid in vreugde verander, Ek sal vir hulle uitkoms gee, Ek sal hulle bly maak, hulle sal geen kommer meer hê nie.

Is dit nie die moeite werd om jou kommer en sorge in die pakkie van gebed toe te vou en aan die gesag van God te onderwerp nie? Vra Hom direk vir voorsiening en uitkoms, want hier belowe Hy dit. Die antwoord op jou spesifieke gebed sal jou getuienis word. In Vers 14 praat hy van versadig, oorgenoeg en oorvloedig. DIS jou toekoms, dis die belofte – wat wil jy meer hê?

In Psalm 84 :10 roep die psalmis uit dat ‘n dag in die Teenwoordigheid van die Here is beter as ‘n duisend daarbuite. Verbly jou in hierdie dag. Gee oor in hierdie dag.

Dink net watter verskil EEN donker Vrydag in die geskiedenis van die ganse mensdom gemaak het, met die DERDE dag  – opstandingsdag – wat daarop gevolg het.  Kan jy ooit weer twyfel aan die krag van EEN dag?

Die Romeine het al die spreuk Carpe Diem bekend gemaak en miskien toe reeds die krag van een dag besef. Hulle sê: Pluk die dag.

Keer dat hierdie dag van jou gesteel word. Gryp jou dag en bring jou bekommernis na die Here toe, vra Sy uitkoms en merk dan vir jou ‘n FEESDAG waarin jy jou getuienis vier met ‘n vrolike gesig en stem, sodat jou wêreld sal weet hoe GOED jou God vir jou is.

Tot volgende keer.


Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s